Konya’da Gezilecek Yerler Listesi
Makalemize başlamadan önce tüm İslam aleminin ramazan bayramını kutlar, sevdikleriniz ile beraber sağlıklı bir hayat yaşamanızı dileriz. Bundan önceki yazımızda Konya'da gezilecek yerler listesi top 5 'ten bahsetmiştik. Buraya tıklayarak o yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz. Bu makalemiz biraz daha uzun olacak sizlere iyi okumalar dileriz.
Her zaman birçok şehir arasında en çok merak edilenlerden biri de Konya olarak bilinmektedir. Mevlevi şehri olarak bilinen Konya, aynı zamanda türbelerin bulunduğu önemli bir şehir olmasıyla da gezilmesi gereken özel yerler arasındadır. Birçok şehirden gelenler için merak edilen Konya’ya ziyaret edildiği zaman görülmesi gereken ilk 10 yeri sizin için sıraladık.
1-Mevlana Türbesi
Sultan XVI. yy’ın ikinci yarısında yaptırılmış olan ve gezilmesi gereken ilk yer olarak belirlediğimiz Mevlana Türbesi, 2 Mart 1927 yılında kurulmuştur. Mevlana Celaleddin Rumi’nin babasına bağışlanmıştır. Tarihteki en eski türbeler arasında yerini alır. Görünümü ve içerisinde bulunan eserleriyle kendini en iyi şekilde yansıtması ile görülmeye değer önemli yerler arasında bulunmaktadır. Tilavet odası içerisinde bulunan özel eserler arasında, hat sanatının en iyi örnekleri ile birlikte, birçok sanatçının kaleme almış olduğu özel eserler de bulunmaktadır.
Mevlana Türbesine geçilirken bulunan kısım ise “Dâhil-İ Uşşâk” bölümü olarak bilinir. Bu bölümden giriş yapılır ve aynı zamanda “Tilavet odası” olarak da adlandırılır. Yıllar önce dergahlar kullanıldığı zamanlarda , sabah namazı bittikten sonra, Kur ‘ân-ı Kerîm okunan yer olarak kullanılmaktaydı. Kubbesinde bulunan ve görüntüsüyle hayran bıraktıran kalem işlemesi ile de harika bir görünüm oluşturmaktadır. İçerisinde yer almış birçok ünlü sanatçıya ait eserlerin, kamış ile yazılmış örnekleriyle beraber hat sanatının en özel çalışmaları da görülmek için sizleri bekliyor.
Mevlevihane’den Hat Örnekleri ve Önemli Eserler
Görülmeye değer ve eski yıllara ait tarihin en iyi örnekleri arasında yer alan türbe, Osmanlı dönemine ait olan eserlerin sergilenmekte olduğu en önemli türbeler arasındadır. Türbe içerisinde yer alan yazılar arasında, Celi Sülüs yazı örneklerinden “ Allâhü veliyyü’t- Tevfik, ni’mel ‘- Mevla ve ni’me’r -refik.” Yazı örneği de bulunur. Türkçe meali ise, “Başarının sahibi Allah’tır. O ne güzel dosttur, ne güzel Mevlâdır” yazmaktadır. Tilavet odası içerisinde aynı zamanda Sultan ll. Mahmud, Hattat Mustafa Rakım, Hattat Yesârîzâde Mustafa İzzet efendi, Mahmud Celaleddin gibi bir sürü önemli hat sanatçısının eseri de bulunmaktadır.
Mevlevihane de Âyet ve hadÎsler ile beraber, Hz. Mevlana sözleri de yerini alıyor. Mevlana Celaleddin Rumi sözleri ile birçok önemli hat sanatçısının da hat yazıları görülmeyi bekleyen eserler arasında bulunmaktadır. Mevlevihane içerisinde aynı zamanda Hürrem Paşa Türbesi, Fatma Hatun türbesi ile üçler mezarlığı da bulunmaktadır. Mevlana Türbesi, tarihi açıdan önemli bir yer olmakla beraber, içerisinde bulunan eserlerle de kendine hayran bıraktırmaya devam ediyor.
2- Panaroma Konya Müzesi
Konya içerisinde görülmeye değer birçok yer arasında aynı zamanda Konya Panaroma Müzesi de yer almaktadır. Açılışı ise, 2017 yılında tamamlanmış olup Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Aralık ayında ziyarete açılmıştır. Ziyaret saatleri ise, yaz günlerinde 09:00- 18:00 olarak belirlenmiştir. Kış aylarında ise 09:00- 17:00 arasında hizmet verilmektedir. Karatay’da yer alan müze, 2017 yılında açılmasıyla beraber birçok kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Anadolu Selçuklu Devleti’ni n başkenti olan Konya, 800 yıllık bir geçmişe sahip olmakla beraber, yeni açılan birçok müze ve parkı da bulundurmaktadır. Yaz döneminde 09:00- 18:00 ile kış saatlerinde 08:30- 17:30 arasında hizmet vermektedir.
3- Konya Şehitler Abidesi
Konya’da yıllar öncesine götüren birçok eserle birlikte 800 yıllık geçmişe sahip olan Selçuklu Devletinin de önemli birçok eserleri günümüze ulaşmıştır. Konya Şehitler Abidesi, vatanı için hayatını feda eden birçok asker için açılmış olan müze, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2008 yılında açılmış olan “Şehitler Abidesi” Mevlana müzesi yakınlarına kurulmuş ve tarihi anlatan önemli bir müze olarak halka hizmet vermeye devam etmektedir. Günümüze kadar ziyaret eden kişi sayısı ise, 5,5 milyon kişi olarak tarihe geçmiştir. Birçok kişinin ziyaret ettiği müze, turistlerinde ilgisini çekmektedir.
4- Konya Atatürk Müzesi
Görülmeye değer bir diğer önemli yer ise, Konya’da bulunan Atatürk Müzesi’dir. Kuruluş tarihi ise, 1912 olarak bilinmektedir. Kuruluş döneminde vali konağı olarak hizmet veren bina, 19 Aralık 1928 yılında Konya halkının, Mustafa Kemal Atatürk’e minnettarlıklarının bir ifadesi olarak hediye ettikleri konak, 1940 yılı ile 1963 yılı arasında Vali Konağı olarak kullanılmıştır. 17 Aralık 1963 yılında ise, Atatürk evi Kültür Müzesi olarak değiştirilip tarihte en eski müzelerden biri olarak bilinmektedir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün 100. Yaşına özel olarak düzenlenen Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek ziyarete açılmıştır. En son yaptırılan onarım ise 2001- 2003 yılları arasını kapsamaktadır. Müze içerisinde ise, Mustafa Kemal Atatürk’ün Konya’da ki fotoğrafları ve Atatürk Müzesinde almış olduğu notları da sergilemektedir. Ziyarete ise 1982 yılında açılmış olup birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Hizmet verdiği saatler ise, 09:00- 17:00 olarak belirlenmektedir.
5- Çatalhöyük
Konya’nın Neolitik kenti olarak bilinen Çatalhöyük, tarihte bilinen ilk yerleşim birimi olmakta ve 14 hektarlık alanıyla Güney Anadolu içerisinde yerini almaktadır. Aynı zamanda 18 neolitik yerleşim katmanından oluşmakta olduğu da bilinmektedir. Kalkolitik döneme de ait olan Çatalhöyük görülmeye değer tarihi yerler arasında yerini almaktadır. Tarihçilerin ve arkeologların sık sık ziyaret etmiş olduğu Çatalhöyük, 2000 yıldan fazla bir süredir var olan köyleriyle kentsel hayata geçiş olarak da adlandırılan bir dönemin önemli bir geçiş sürecini oluşturmaktadır. 2012 yılında ise Unesco Dünya Mirasları listesine girmiştir. Bu sebeple de görülmeye değer özel tarihi alanlardan biri olmaktadır.
6- Karatay Medresesi
Karatay Medresesi, Sultan ll. İzzeddin Keykavus zamanında, Emir Celaleddin’in yaptırmış olduğu önemli eserler arasında yerini alır. 1251 tarihinde inşa ettirilmiş olup, 1955 yılında “Çini eserler müzesi” olarak ziyarete açılmıştır. Birçok kişi tarafından ziyaret edilmekte olan Karatay Medresesi, 2006 yılında yapılmış olan genel bakım ile de hizmete tekrar açılmıştır. Ziyaret saati ise 09:00- 17:00 olarak belirlenmiştir.
7- Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
Konya Tropikal Kelebek Müzesi, Türkiye’nin ilk kelebek müzesi olarak hizmet veriyor. Aynı zamanda Avrupa’nın da en büyük kelebek müzesi olmaktadır. 2015 yılında açılmış olan Tropikal Kelebek Bahçesi, binlerce farklı çeşit kelebeğe ev sahipliği yapmaktadır. İçerisinde 28 derecelik bir sıcaklık bulunan bahçe, kelebeklerin yaşama alanına uygun olarak tasarlanmıştır. Kış aylarında dahi içeride bulunan sıcaklık aynı kalmaktadır. İçeride bulunan kelebeklerin ömürleri ise 2-4 hafta arası değişim göstermektedir. 110 gün yaşayan kelebeklerin olduğu da bilinmektedir. İçeride sadece kelebeklerin değil, aynı zamanda Ziyaret saatleri ise, böceklerinde olduğu birçok çeşit görülmektedir. Ziyaret saatleri ise, 09:00 – 17:00 saatleri arasında olmaktadır.
8- Konya Arkeoloji Müzesi
Görülmesi gereken arkeoloji müzeleri arasında yerini alan Konya Arkeoloji Müzesi, 1901 yılında açılmış olup, 1927 yılında ise eserlerin sergilenmesi için Mevlana müzesine geçirilmiştir. Mevlana Müzesi’nden ise 1957 yılında taşınıp İplikçi camiine geçmiştir. Yıllar sonra 1962 yılında bugünkü halini alarak müze kurulumu tamamlanmış ve tekrar hizmete açılmıştır. Müzenin içerisinde yer alan eserler ise, neolitik çağa ait olmakla beraber, Eski Tunç ve Orta Tunç eserleri de yer almaktadır. Aynı zamanda Frig, Urartu, Roma, Bizans ve Helenistik dönemlere ait eserler de bulunmaktadır. Çatalhöyük’te kazılar esnasında bulunan eserlerden, Konya Karahöyük eserlerine kadar mevcut bulunur. Ziyaret saatleri ise kışın 08:00- 16:50 arası olmakla beraber, yaz saati uygulamasına göre de 10:00- 17:00 arasında müze ziyaret edilebilmektedir.
9- Sırçalı Medrese
Her zaman birçok tarihi yeri ile merak edilen şehirler arasında gelen Konya, Sırçalı Medresesi ile de bilinmektedir. Kuruluşu ise, 1242 yılında Bedreddin Muhlis’in yaptırmış olduğu fıkıh ilmi için inşa ettirilmiş olan medrese, kubbeli odaları ile beraber, kışlık dershane olarak bilinmektedir. Sırçalı Medrese içerisinde çinilerinin yer aldığı önemli bir medresedir. Şu an ki halinde ise çinilerinin bir bölümü dökülmüş fakat tarihi açıdan oldukça önemli bir yapı olarak halen ziyaret edilmektedir. Anıtlar müdürlüğü ve Rölave tarafından da kullanımı devam etmektedir. Tarihi açıdan özel bir yapı olmakla beraber, aynı zamanda içeride eski yıllara ait mezar taşları da sergilenmektedir. Ziyaret saati ise, pazartesi günleri hariç olmak üzere saat 08:00 – 12:00 ile 13:30 – 17:30 saatleri arasında halka hizmet vermektedir.
10- Konya Etnografya Müzesi
Müzeler arasında en çok merak edilenlerden biri olarak 1975 yılında kurulmuş olması ile birlikte ilgi görmeye devam eden Konya Etnografya Müzesi, Osmanlı dönemine ait birçok tarihi dönemi de içerisine kapsayan eşyalar bulundurmaktadır. Osmanlı dönemine ait fildişi aynalardan, hat sanatı örnekleri ve antika kahve takımlarına kadar Selçuklu ve Osmanlı zamanına kadar olan birçok değerli eşyanın sergilenmesi için kurulmuştur. Bu sebeple de halka açık olarak belirli saatler içerisinde ziyaret edilmektedir. Ziyaret saatleri ise 09:00- 16:30 saatlerini kapsamaktadır.
Konya’nın eşsiz güzellikte bulunan tarihi yerlerini gezmek isteyen herkes için rehber eşliğinde de ziyaret edilebileceği gibi ailece de gezi keyfini sürdürebilirsiniz. Tarihe eşlik eden ve Selçuklu Dönemi ile Osmanlı Döneminden beri süre gelen birçok tarihi müze, külliye, türbe ve bahçeleri ile aynı zamanda İstiklal Harbi zamanından kalan birçok önemli yeri de içerisinde bulundurmaktadır.
- Paylaş