Dil Seçiniz
Konya’da Kahve Kültürü
Konya’da Kahve Kültürü

Konya’da Kahve Kültürü

Kahve kültürü Yemen’de 13.yy’da başlayan bir geçmişe kadar dayanır. Tarihi oldukça eskiye dayanan kahvenin öğütülmesi ve fırınlanma işlemlerinden geçmesi ile damaklarımızda harika bir lezzet olarak yer etmiştir. Uluslararası bir geçmişe sahip olan kahve sadece Yemenle sınırlı kalmayıp aynı zamanda birçok ülkede dünya çapında önemli bir sıcak içecek olarak yerini almıştır.

 Geçmişi ile bin bir çeşidi mevcut olan kahvenin aynı zamanda birçok yapım şeklide türemiştir. Geçmişten günümüze tarihi açıdan önemli bir kültürü barındıran kahve, neredeyse herkesin tüketim maddesi haline gelmiştir. Rivayete göre ise kahvenin bulunması bir çoban hikâyesine dayanır. Etiyopya’ya bağlı olan bir bölgede çobanlık yapan Araplar otlattıkları keçilerin günlerce uyumadığını ve enerji dolu olduklarını fark ederler.

Daha sonra da keçilerin yaptıkları her şeyi detaylıca gözlemleyerek hiç görmedikleri bir bitkiyi görünce hemen toplamaya başlayarak bir dervişe götürürler. Derviş bitkileri deneyerek aynı etkiyi kendinde de görünce ilk kez insanoğlu tarafından keşfedilmiş ve ekmek hamuruna katılmıştır. Daha sonra da sıcak içecek olarak tüketilmeye başlanmıştır. Konya ve daha pek çok şehirde de zamanla gelişen kahve kültürü Yemen’e kadar dayanan bir geçmişe sahiptir.

 

Konya’nın Kahve Kültüründe Tarihsel Gelişimi

Konya’da gelişen kahvenin tarihsel süreci geçmişten günümüze kadar gelen önemli bir kültürü barındırır. Kahve içmenin de yapımının da ayrı bir kültür özelliği barındırması geniş bir bilgi birikiminin günümüze kadar yansımış halidir. Anadolu’da yaklaşık olarak 500 yıllık bir sürece dayanan kahvenin serüveni, tarihsel gelişim açısından büyük bir öneme sahiptir. Anadolu topraklarında kahve çekirdeklerinin öğütülüp sıcak bir içecek halini alması ise uzun yıllardır yapılan bir gelenek ve kültürün ilerlemiş halidir.

Konya Selçuklu kültürüne kadar dayanan bir geçmişe sahip olup aynı zamanda yöresel ürünleri ile birçok besin maddesi ile meşhur bir şehirdir. Konya’da ki kahve kültürü de geçmişten günümüze her köşesinde çay ocakları ile kendini göstermeye devam ediyor. Menengiç kahvesinden, mırraya, klasik Türk kahvesi ve Süryani kahvesine kadar onlarca çeşit bulunduran şehir, aktarlarda da taze çekilmiş kahve satışlarını yapmaya devam etmektedir. Kültürünü en iyi şekilde aktaran Konya, kahve çeşitleri ile beğeni alan ve birçok şehir ile ülkeden gezi amacı ile gelinen özel bir ildir.  Ve yakında Konyalı hemşerilerimize dervish coffee ile geleceğiz.

 

Konya’nın Lezzetlerinden Menengiç Kahvesi

menengiç dervish coffee

Geniş bir kültüre sahip olan Konya Menengiç kahvesi ile ünlü şehirlerarasında gelir. Çıtlak adıyla da bilinen Menengiç, ormanlardan toplanılarak kurumaya bırakılır. Daha sonra da kurutularak işlenmektedir.  Çerez olarak da tüketilen menengiç aynı zamanda kurutulup öğütülme işleminden geçirilir. Daha sonra da kahve için hazırlanarak birçok kişinin beğenisine sunulan harika bir lezzet olmaktadır. Konya’nın meşhur Menengiç kahvesi aynı zamanda birçok rahatsızlığında önüne geçmektedir. Öncelikle akciğer iltihaplarını temizleyen kahve bronşit hastaları için de şifa özelliğinde bir içeriğe sahiptir.

Nefes darlığına, öksürük ve balgama karşı da rahatlatıcı bir etki sunan menengiç, diyabet hastaları için de tüketimde oldukça faydalıdır. Konya’nın kahve kültüründe yüzyıllardır süren gelenek ve özel lezzeti ile birçok kişinin beğenisini alarak farklı çeşitlere ev sahipliği yapmaktadır. Herkesin beğenisine göre çeşit özelliği mevcut olan Konya birbirinden lezzetli tatlar sunmaya devam eder. Selçuklu ve Osmanlı zamanlarında başkentlik yapmış olan eşsiz bir şehir olmasının yanında aynı zamanda kahve kültürünü de geçmişten günümüze kadar taşımaktadır. Her çeşidi ile farkını ortaya koyan şehir, kahve yanında tüketilecek birçok şekerleme ve tatlı üretimini de yapmaktadır. Konya meşhur lezzetleri ile benzersiz bir gün geçirmenize imkan tanıyarak Mevlana şekeri, lokum ve hurma gibi birçok çeşit özelliği de sunmaya devam eder. Bu arada konyanın en lezzetli kahvesi dervish coffee’de içilir.

  • Etiketler: